Nieuwbouw basisschool Doetinchem

 

Het ontwerp van basisschool De Wijngaard aan de rand van de ecologische verbindingszone in de wijk Kruisberg/Bezelhorst is afkomstig van vbk architecten. Het gebouw is  aan de ene zijde de beëindiging van de groenstrook, terwijl het ook in zicht heeft op de overgang van de aanliggende (wijk)bebouwing naar de groenstrook. Door de in het terrein aanwezige grondwallen lijkt het vegetatiedak zo over te gaan in het landschap.

Het gebouw heeft een compacte en efficiënte plattegrond, met korte looplijnen en weinig gangruimte. Het hart van het gebouw kent een centrale ruimte waar zowel individueel als in groepen gewerkt kan worden. Door deze vorm hebben alle groepsruimtes een grote buitenwand met veel glasoppervlak. De groepsruimtes liggen direct aan het park waardoor er een zichtbare relatie is van binnen naar buiten. De hierop aansluitende buitenruimte zijn ingericht als heemtuintjes. Hier komt sterk tot uitdrukking dat bewust wordt omgegaan met natuur, energie en waterbeheer. vbk architecten bedacht niet alleen het concept en het gebouw maar begeleide ook het proces en de uitvoering.